Titel: Från tiondetiden.

Meddelare: Hemmansägare Nils Teolin Göransson  År: 1917

Socken/stad: Vilhelmina  By/kvarter: Stornäs

På den tiden, då prästerna uppbar tionde, var det en präst, som predikade:
"I skolen icke blanda ihop edra mysser, utan var och en skall hava sin mus med sig, då han kommer, och bören I besinna, att ju större mus I haven, ju större heder haven I ock".

Amn.
I Vilhelmina målet och en del andra besläktade dialekter har ordet mus tre olka betydelser nämligen råtta, ett stycke färsk ost och kvinnns blygd. Prästen här ovan tänker naturligen på tiondeostarna, som de ej skulle blanda ihop utan var och en själv överlämna, för att de inte skulle bli frestade göra dem för små. Att tillverka och överlämna tiondeosten ålåg kvinnorna. Tar man med tanke på detta ord mus i en viss annan betydelse, blir ju slutklämmen i prästens anförande nog så kostelig.
L.Jn.